Dit moet je weten over VCA
Complete VCA uitleg
In de bouw en industrie is veiligheid uiterst belangrijk. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Maar wat is deze checklist nou eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Een VCA certificering draagt bij aan het verhogen van de werkveiligheid en het verminderen van ongelukken. In dit blog over complete checklist voor aannemers uitleg kijken we onder andere naar de regelgeving en de voordelen van certificering voor zowel de werkgever als de werknemer.
Wat is VCA?
Het is een programma waarin diverse branches in de Nederlandse industrie hun kennis en ervaring op het gebied van veilig en gezond werken hebben gebundeld. Met een VCA-certificaat legt u de basis om iedere dag weer veilig en gezond aan de slag te gaan. Je laat zien dat je bedrijf veilig en gezond werken belangrijk vindt én je zet jezelf neer als een deskundige en betrouwbare opdrachtnemer.
Doel van VCA
Het certificaat heeft verschillende voordelen voor zowel bedrijven als voor individuen. We benoemen er graag enkele:
VCA opleidingen
De functie die je vervult op de bouw, bepaalt welke opleiding je moet volgen. Het verschil tussen de twee opleidingen, basis en vol, klinkt misschien erg groot maar in de praktijk valt dit verschil erg mee. De leerstof van beide opleidingen is voor ongeveer 75% gelijk. Daarom geven we bij LEEUW opleidingen de beide opleidingen gecombineerd. Tijdens het oefenen van de lesstof in een voorbeeldsituatie vervul je je eigen functie/rol samen met een deelnemer van de opleiding die de andere rol vervult.
VCA basis
Deze opleiding is vooral bedoeld voor operationele, uitvoerende medewerkers van een bedrijf. Je krijgt hier algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu.
Met de basiskennis vergroot de medeweker de eigen veiligheid en die van de mensen met wie hij/zij werkt.
VCA VOL
Deze opleiding is vooral bedoeld voor operationeel leidinggevenden van een bedrijf. Tijdens de VOL cursus leert de leidinggevende gevaarlijke situaties herkennen en doet hij/zij kennis op over de wet- en regelgeving. Hiermee wordt de leidinggevende een volwaardig aanspreekpunt om de gezondheids- en veiligheidsnormen op de werkvloer te handhaven en te waarborgen. Met deze uitgebreide kennis krijgt de leidinggevende niet alleen basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieuvriendelijk werken, maar kan hij/zij de kennis ook toepassen voor de medewerkers waar hij/zij leiding aan geeft.
Voor wie is dit bedoeld?
De functie die je vervult op de bouw, bepaalt welke opleiding je moet volgen.
Basis beroepen
VOL beroepen
Het certificaat
Registratie van een VCA certificaat
In het Centraal Diploma Register kun je de geldigheidsduur van je diploma checken. Het diploma is alleen geldig als het in het register staat geregistreerd.
Inhoud van VCAbasis en VCAVOL
VCA en code 95
Wanneer je als vrachtwagenchauffeur voor VCA-gecertificeerde bedrijven werkt (je moet daar bijvoorbeeld vracht lossen), dan moet je aantonen dat je beschikt over een veiligheidscertificaat. Dit kun je behalen door de code 95 nascholing VCA basisveiligheid U05 te volgen als voorbereiding op het examen. De nascholing telt mee voor 7 uur theorie.
Haal je VCA certificaat voor een veiligere en gezondere werkplek!
Wanneer zien we jou bij onze gecombineerde opleiding? Heb je nog vragen, maak dan gebruik van onderstaand formulier. Wil jij je meteen aanmelden, dat kan natuurlijk ook!
Inhoud van dit artikel: