Examen verkeersdeelneming (AVD)
Tijdens het motorexamen verkeersdeelneming (AVD-examen) word jij getoetst op verkeersinzicht en rijgedrag. Hierbij komen ook enkele bijzondere verrichtingen aan de orde. Wanneer je het AVD praktijkexamen positief aflegt, dan kun je het door jou felbegeerde A-rijbewijs gaan opvragen.
Onderdeel van een motor pakket
Examen voertuigbeheersing (AVB) al postitief afgerond
348 euro
Leeftijd AVD-examen
Motorrijbewijs A1: vanaf 18 jaar mag je het AVD-examen doen om het rijbewijs voor de lichte motor (125 cc en maximaal 11kW) te halen.
Motorrijbewijs A2: vanaf 20 jaar mag je het AVD-examen doen om het rijbewijs voor een middelzware motor (maximaal vermogen 35kW) te halen.
Motorrijbewijs A: vanaf 21 jaar mag je het motorexamen verkeersdeelneming doen om het rijbewijs voor een zware motor (onbeperkt vermogen) te halen.
Duur
Dit praktijkexamen duurt in totaal 55 minuten.
Vereisten
Je zorgt ervoor dat je je identiteitsbewijs op zak hebt.
Het motorvermogen van je lesmotor voldoet aan de categorie waarvoor je examen doet (A, A1 of A2 rijbewijs).
Je bent in het afgelopen jaar geslaagd voor het examen voertuigbeheersing (AVB).
Je bent geslaagd voor je theorie-examen motor in het afgelopen anderhalf jaar.
Verkeersdeelneming examen
Bij de start van het examen verkeersdeelneming controleert de examinator of je de benodigde documenten bij je hebt. Vervolgens voer je een ogentest uit op het parkeerterrein. Je moet een kenteken van een stilstaand voertuig op ongeveer 25 meter afstand kunnen lezen. Daarna stelt de examinator enkele vragen over de motor, zoals het controleren van de banden en de remmen.
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan, terwijl je rijinstructeur naast hem zit. Gedurende de rit communiceert je eigen rijinstructeur via een ontvangertje in je helm zodat je weet wat je moet doen. De examinator let op je rijgedrag, zoals je kijkgedrag, je plaats op de weg, het toepassen van verkeersregels en de beheersing van de motor in het verkeer.
De uitslag
Direct na afloop van de oefeningen krijg je op het examenterrein te horen of je geslaagd bent.
Ben je geslaagd? Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.
Ben je helaas gezakt? Dan geeft de examinator aan welke onderdelen je niet goed genoeg beheerst. Je kunt dit ook terugvinden op het uitslagformulier. Het is belangrijk om snel weer te beginnen met motorrijlessen ter voorbereiding op je herexamen. Je kunt het praktijkexamen op zijn vroegst na vier weken opnieuw afleggen. Als het AVD-examen werd afgebroken vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, kun je het herexamen pas na zes weken opnieuw doen.
Meer informatie
Aanvullende informatie over het motorexamen verkeersdeelneming van het CBR vind je hier.
Blogs over de motor
Heb je een vraag voor ons?
We helpen je graag. Vul je gegevens en vraag in, we nemen snel contact met je op!
"*" geeft vereiste velden aan