Examen verkeersdeelneming (AVD)
Tijdens het praktijkexamen Algemene Verkeersdeelneming (AVD) word jij vooral getoetst op verkeersinzicht en rijgedrag. Hierbij komen ook enkele bijzondere verrichtingen aan de orde. Wanneer je het AVD praktijkexamen positief aflegt, dan kun je het door jou felbegeerde A-rijbewijs gaan opvragen.
Praktijkexamen
Je kan een examen verkeersdeelneming (AVD) doen als je 18 jaar bent voor een lichte motor (125 cc en maximaal 11kW), voor een middelzware motor (maximaal vermogen 35kW) moet je minstens 20 jaar zijn en voor een zware motor (onbeperkt vermogen) 21 jaar. Wel moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie.
Noodzakelijke voorbereiding!
Wij kunnen geen praktijkexamens vastleggen zonder jouw medewerking. Er zijn twee verplichte onderdelen die je vóór de rijopleiding moet uitvoeren.
Duur
Dit praktijkexamen duurt in totaal 55 minuten.
Benodigdheden
Om op examen te gaan heb je het volgende nodig:
Start van het examen verkeersdeelneming (AVD)
De examenrit?
De rit van het examen verkeersdeelneming (AVD) duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Je rijinstructeur zit naast de examinator. Je eigen rijinstructeur zegt onderweg wat je moet doen via het ontvangertje in je helm. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op je kijkgedrag, je plaats op de weg, het toepassen van verkeersregels en beheersing van de motor in het verkeer.
Uitslag
Direct na afloop van de oefeningen krijg je op het examenterrein te horen of je geslaagd bent.
Ben je geslaagd?
Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.
Ben je helaas gezakt?
Van de examinator hoor je welke onderdelen je niet goed genoeg beheerst. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien. Dit kun je samen met je instructeur bespreken. Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen.
Een motor herexamen
Extra
Meer informatie over het motorexamen verkeersdeelneming (AVD) vind je hier.