BHV voor freelancers en zzp'ers: veiligheid voorop.

BHV voor freelancers en zzp’ers

Veiligheid voorop!

BHV voor freelancers en zzp’ers is essentieel.

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) ben je volgens de Arbowet geen werkgever en heb je geen werknemers. Daardoor is het volgen van een bedrijfshulpverlener (BHV) cursus niet wettelijk verplicht. Maar er zijn situaties waarin je als zzp’er toch verantwoordelijk bent voor de veiligheid van anderen, zoals klanten, collega-freelancers of tijdelijke krachten. In dit blog benoemen we de belangrijke situaties waarin BHV voor jou als zelfstandige, freelancer en/of zzp’er noodzakelijk is.

Het volgen van een BHV cursus is een goede en slimme investering voor zzp’ers en freelancers.

Veiligheidsadviseur, LEEUW opleidingen

Wanneer is BHV voor zzp’ers en freelancers wel noodzakelijk?

  • Zorgplicht voor niet-werknemers
    Zodra je samenwerkt met anderen – zoals stagiaires, uitzendkrachten of andere zzp’ers – draag je mede de verantwoordelijkheid voor hun veiligheid. Dit staat beschreven in artikel 658 van het Burgerlijk Wetboek 7. Jij bent mede aansprakelijk bent voor de veiligheid van iedereen die arbeid verricht in jouw werkomgeving.

  • Werken op locaties met anderen
    In een gedeelde locatie – bijvoorbeeld een bedrijfsverzamelgebouw – ben je als gebruiker verantwoordelijk voor een veilig gebruik en verblijf binnen het gebouw. De eigenaar/verhuurder dient een brandveilig gebouw te leveren (zie hiervoor de wetten en regels van het ondernemersplein). Check daarom altijd of het gebouw voldoet aan de gestelde regelgeving. Het advies van onze veiligheidsadviseurs is om met andere huurders afspraken over BHV te maken. Denk hierbij aan gezamenlijke BHV-plan, BHV-opleidingen of BHV-ontruimingsoefeningen.

  • Voorwaarden van opdrachtgevers
    Sommige opdrachtgevers vragen om een BHV-certificaat als voorwaarde om een opdracht te mogen uitvoeren. Door een BHV-cursus te volgen, vergroot je je kansen op opdrachten.

  • Voorbereiding op groei
    Misschien heb je nu nog geen personeel maar dat kan veranderen. Het vroegtijdig volgen van een BHV-cursus zorgt ervoor dat je voorbereid bent op de groei van je bedrijf.

Hoe regel je verstandig jouw BHV-organisatie?

De eerste stap naar een veilige werkomgeving is het volgen van een BHV Basis cursus. Tijdens deze cursus leer je hoe je snel en effectief handelt in geval van nood, zoals brand, een ongeluk of een evacuatie. Door BHV Basis training te volgen, ben je zo goed als mogelijk voorbereid op onverwachte calamiteitensituaties. Zo verzeker je jezelf van de juiste kennis en vaardigheden om adequaat te handelen in noodsituaties en bouw je een sterke BHV-organisatie op die bijdraagt aan de veiligheid van jouw werkomgeving.

Het BHV diploma of BHV certificaat , afgegeven door het NVB, behoudt zijn geldigheid voor 1 jaar. Voor herhaling én het opfrissen van je kennis kun je vervolgens kiezen voor de BHV Herhalingstraining. Zo blijf je altijd up-to-date en klaar voor actie.

Contact met onze bedrijfshulpverlening adviseurs

Wij willen onze klanten graag optimaal informeren omtrent de diverse veiligheidselementen conform de Arbowet. Wij kunnen oplossingen op maat aanbieden en je vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden voor jouw BHV-organisatie. Heb je vragen over BHV waarbij je advies kunt gebruiken, neem contact met ons op via het onderstaande formulier.

Wil je meer weten over de algemene voordelen van BHV?

Waarom elke werkomgeving een BHV’er nodig heeft leggen we duidelijk uit in een ander blog.

Heb je een vraag?

We helpen je graag. Vul je gegevens in en we reageren zo snel mogelijk!