t-rijbewijs halen

Nascholing over veiligheid

Investeer in veiligheid

Alles over het t-rijbewijs (trekker of tractor)

Alle bestuurders van een landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg moeten in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het t-rijbewijs niet verplicht. Het t-rijbewijs geldt sinds 1 juli 2015. Heb je voor 1 juli 2015 het autorijbewijs gehaald en ben je ouder dan 18? Je kunt tot 1 juli 2025 bij het gemeentehuis het t-rijbewijs laten bijschrijven. Dit rijbewijs wordt vaak ook trekker rijbewijs genoemd.

Inhoudsopgave

Wat is een MMBS?
Wanneer mag je starten met het rijbewijs voor een trekker?
  • Voorbereiding op het theorie-examen van de tractor.

  • Het theorie-examen.

De praktijklessen op de trekker
  • Een adviesles.

  • Het T praktijkpakket.

  • Goed plannen van de trekker rijlessen.

  • Hoe plan je goed de lessen voor het t-rijbewijs?

  • Instructeurs.

  • Gemotiveerde jonge trekkerchauffeurs.

Alles over het praktijkexamen voor de trekker/tractor
  • Wachtijden.

  • Je gezondheidsverklaring.

  • Het praktijkexamen: vereisten.

  • Waar word je op beoordeeld tijdens het trekkerexamen?

  • Een faalangst examen voor de tractor.

Wat is een MMBS?

Een MMBS is een normaal voertuig waarvan de transmissie zodanig is aangepast dat de snelheid van het voertuig beperkt is tot 45 km/u. Het voertuig staat geregistreerd en heeft een kenteken. Voorbeelden van een MMBS zijn:

  • SRV wagens (rijdende winkel/kleine supermarkt).

  • gemotoriseerde zitgrasmaaiers.

  • walsen.

  • zelfrijdende landbouwmachines (bijvoorbeeld dorsmachine, maaidorser, maaidorsmachine, pikdorser, rooimachine).

  • unimogs (kleine Duitse vrachtwagen).

  • rangeertrekker of terminaltrekker.

  • vorkwagen.

  • kraanmachine (bijvoorbeeld kraanwagen, kraanvoertuig, hijskraan, graafkraan, (knik)verreiker, telescooplader, reachstacke, hakselaar).

  • graafmachine / laadmachine.

DSC04145 trekker

Wanneer mag je starten met het rijbewijs voor een trekker?

Vanaf de leeftijd van 15,5 jaar mag je opgaan voor je theorie-examen. Wanneer je je theorie-examen hebt gehaald, kun je vanaf 16 jaar gaan lessen en je examen gaan doen. Bij LEEUW opleidingen zien wij veel jongeren die erg gemotiveerd zijn om het trekker rijbewijs te halen. Vaak kunnen ze al met een trekker rijden doordat het voertuig gebruikt wordt voor werkzaamheden op prive grond. Echter het halen van het t-rijbewijs is moeilijker dan je denkt. We leggen je in deze blog uit waardoor dit komt en wat jij eraan kunt doen om je beter voor te bereiden op het praktijkexamen.

Hoe bereid je je het beste voor op het theorie-examen?

Wij raden iedereen aan om het speedtheorie pakket voor het trekker rijbewijs aan te schaffen via onze theorie webshop. Het is een online opleiding waarvoor je in totaal 3 maanden de tijd hebt. Alle  verplichte onderdelen voor het theorie-examen worden doorgenomen in 11 hoofdstukken die ook animaties, video’s en slide shows bevatten. Je hebt op het einde van de opleiding nog zeven uur toegang tot tien oefenexamens. Zo ben jij goed voorbereid om te slagen voor je theorie.
Je kunt ervoor kiezen om het t-rijbewijs theoriepakket aan te schaffen. Je ontvangt dan niet alleen het speedtheorie pakket maar een standaard theorie-examen bij het CBR hoort daar extra bij. Voor de datum van het theorie-examen kun je natuurlijk je voorkeur aangeven.

Wanneer je twijfelt of je de theorie goed beheerst, je vind een onderdeel erg lastig of je bent al een keer gezakt en wilt graag extra uitleg, hiervoor kun je bij LEEUW opleidingen een privéles trekker theorie nemen. Zo krijg jij een uur 1 op 1 les waarbij je zelf de keuze kunt maken welke inhoud je met de instructeur wilt doornemen. Natuurlijk kun je ook meerdere uren privéles boeken bij ons.

Het theorie-examen

De meeste kandidaten doen een standaard theorie-examen maar er zijn nog meer mogelijkheden. Die zijn iets duurder maar als dat jou helpt dan raden wij het zeker aan om daarvoor te kiezen. Zo heb je de mogelijkheid om een theorie-examen met extra tijd af te nemen. Wanneer je minder tijdsdruk wilt ervaren of wanneer je moeite hebt met lezen, is die variant zeker het overwegen waard. Wanneer je dyslexie hebt, kun je ervoor kiezen om een individueel begeleid examen af te laten nemen. Je kunt er verder nog voor kiezen om met een (gebaren)tolk het theorie-examen af te nemen.  Een tolk regel je zelf via HearHear. Je mag niet een eigen tolk meenemen. Wanneer HearHear geen tolk heeft dan neem je contact op met de klantenservice van het CBR. Dit moet je uiterlijk 3 weken voor het examen doen. Zorg er dus voor dat je dit traject op tijd opstart. Een gebarentolk kun je ook reserveren via HearHear maar je mag deze ook zelf regelen.

De praktijklessen op de trekker

Een adviesles

Wij adviseren om je rijopleiding met de trekker te starten met een adviesles. De les start met een korte uitleg over de trekker. Vervolgens ga je met de trekker de openbare weg op. Na de adviesles krijg je van je instructeur een advies op maat over het te verwachten aantal lessen om je praktijkexamen te halen.

Een adviesles duurt inclusief het advies 1,5 uur. Bij LEEUW opleidingen adviseren wij vaak naar aanleiding van de adviesles het T praktijkpakket maar het is ook mogelijk om losse rijlessen te boeken.

Het T praktijkpakket

Het T praktijkpakket voor de trekker telt 16 uur praktijklessen. Wij verdelen deze praktijklessen in 8 blokken van 2 lesuren. Bij het pakket zit ook het praktijkexamen van het CBR bij inbegrepen.

Goed plannen van de trekker rijlessen is belangrijk

Jij geeft de momenten dat je kunt lessen aan zodat we in overleg de lessen kunnen plannen. Wat echter nog belangrijker is, is het moment van de dag wanneer je gaat lessen. Het moment van je praktijklessen bepaalt de kans om in 1 keer te slagen.

Hoe plan je goed de lessen voor het t-rijbewijs?

Zorg ervoor dat je maximaal 1 lesblok van 2 lesuren in de avond hebt en 1 lesblok in het weekeind. Het lessen overdag én doordeweeks is namelijk erg belangrijk. Zo doe je het meeste rijervaring op. De drukte in het verkeer is dan ook vergelijkbaar met het moment dat je op praktijkexamen gaat.

Wanneer je naar school gaat, is overdag lessen vaak lastig. Wellicht dat je in een schoolvakantie tijd vrij kunt houden voor je praktijklessen of misschien heb je op een ochtend of middag geen school. Zorg er daarom voor dat je op tijd je rijlessen gaat plannen.

Instructeurs

Bij LEEUW opleidingen begeleiden momenteel instructeur Rob en Peter de kandidaten van de trekker. Binnenkort komen daar nog twee instructeurs, Bram en Michel, bij.

Wij hebben 1 trekker tot onze beschikking.

trekker t rijbewijs

Gemotiveerde jonge trekkerchauffeurs

Wij merken dat veel kandidaten voor het T-rijbewijs enorm gemotiveerd en jong zijn. De trekker wordt door hen vaak gebruikt voor het werk of tijdens de opleiding. Deze groep heeft doorgaans al rijervaring op privéterrein. Wat jammer is, is dat deze jongeren vaak niet weten dat ze al van een leeftijd van 15,5 jaar hun theorie mogen halen. Hierdoor kunnen ze vanaf hun 16e verjaardag meteen starten met de praktijklessen. Waar ze zich helaas vaak op verkijken, is op het opdoen van verkeerservaring. Rijden op een privéterrein zonder verkeer is makkelijker dan veilig deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Onze instructeurs doen er alles aan om jongeren goed voor te bereiden op het praktijkexamen. Een goede mix aan lesuren verhoogt echt de kans om in 1 keer te slagen!

Alles over het praktijkexamen voor de trekker/tractor

Wachtijden

Wie zich nu opgeeft bij LEEUW opleidingen voor het behalen van het trekkerrijbewijs, kan over ongeveer 3 maanden opgaan voor het praktijkexamen voor de trekker. Je moet dus even geduld hebben. De oorzaak van de lange wachttijd ligt deels aan de beperkte capaciteit van examinatoren bij het CBR. Maar ook speelt hierin mee de beschikbaarheid voor het inplannen van de rijlessen van de kandidaat en natuurlijk moeten wij ook instructeurs beschikbaar hebben. Dus hoe flexibeler jij bent voor het inplannen van je rijlessen, hoe sneller je aan de beurt bent.

Vul ruim op tijd je gezondheidsverklaring in

Voordat je het praktijkexamen hebt, moet je een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR. Het CBR beoordeelt of je zowel geestelijk als lichamelijk in staat bent om te rijden. Het is belangrijk dat je deze verklaring op tijd invult want de beoordeling kan in sommige gevallen langer duren. Heb je ADHD, ADD of autisme en nog niet eerder een rijbewijskeuring ondergaan? Je kunt dan al voor het invullen van je gezondheidsverklaring een afspraak maken met onze gespecialiseerde keuringsarts.

Om op het praktijkexamen te gaan

Vanaf 16 jaar kun je het praktijkexamen doen. Je moet wel geslaagd zijn voor het theorie-examen. Wanneer je naar school gaat, kun je vrij vragen voor een praktijkexamen.

Waar word je op beoordeeld tijdens het trekkerexamen?

Tijdens het examen beoordeelt de examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Het examen duurt 85 minuten.

Een faalangst examen voor de tractor

Heb je last van faalangst, dan kun je voor een aangepast praktijkexamen kiezen, het faalangst examen. De examinator die je examen afneemt, is erop getraind om mensen meer op het gemak te stellen. Tijdens de rit kun je ook om een time-out vragen. Hierdoor staat er voor de totale duur van het examen 5 minuten meer tijd gereserveerd. Het duurt in dan 90 minuten.

Heb je een vraag?

We helpen je graag. Vul je gegevens in en we reageren zo snel mogelijk!

t-rijbewijs halen

Nascholing over veiligheid

Investeer in veiligheid

Alles over het t-rijbewijs (trekker of tractor)

Alle bestuurders van een landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg moeten in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het t-rijbewijs niet verplicht. Het t-rijbewijs geldt sinds 1 juli 2015. Heb je voor 1 juli 2015 het autorijbewijs gehaald en ben je ouder dan 18? Je kunt tot 1 juli 2025 bij het gemeentehuis het t-rijbewijs laten bijschrijven. Dit rijbewijs wordt vaak ook trekker rijbewijs genoemd.

Inhoudsopgave

Wat is een MMBS?
Wanneer mag je starten met het rijbewijs voor een trekker?
  • Voorbereiding op het theorie-examen van de tractor.

  • Het theorie-examen.

De praktijklessen op de trekker
  • Een adviesles.

  • Het T praktijkpakket.

  • Goed plannen van de trekker rijlessen.

  • Hoe plan je goed de lessen voor het t-rijbewijs?

  • Instructeurs.

  • Gemotiveerde jonge trekkerchauffeurs.

Alles over het praktijkexamen voor de trekker/tractor
  • Wachtijden.

  • Je gezondheidsverklaring.

  • Het praktijkexamen: vereisten.

  • Waar word je op beoordeeld tijdens het trekkerexamen?

  • Een faalangst examen voor de tractor.

Wat is een MMBS?

Een MMBS is een normaal voertuig waarvan de transmissie zodanig is aangepast dat de snelheid van het voertuig beperkt is tot 45 km/u. Het voertuig staat geregistreerd en heeft een kenteken. Voorbeelden van een MMBS zijn:

  • SRV wagens (rijdende winkel/kleine supermarkt).

  • gemotoriseerde zitgrasmaaiers.

  • walsen.

  • zelfrijdende landbouwmachines (bijvoorbeeld dorsmachine, maaidorser, maaidorsmachine, pikdorser, rooimachine).

  • unimogs (kleine Duitse vrachtwagen).

  • rangeertrekker of terminaltrekker.

  • vorkwagen.

  • kraanmachine (bijvoorbeeld kraanwagen, kraanvoertuig, hijskraan, graafkraan, (knik)verreiker, telescooplader, reachstacke, hakselaar).

  • graafmachine / laadmachine.

DSC04145 trekker

Wanneer mag je starten met het rijbewijs voor een trekker?

Vanaf de leeftijd van 15,5 jaar mag je opgaan voor je theorie-examen. Wanneer je je theorie-examen hebt gehaald, kun je vanaf 16 jaar gaan lessen en je examen gaan doen. Bij LEEUW opleidingen zien wij veel jongeren die erg gemotiveerd zijn om het trekker rijbewijs te halen. Vaak kunnen ze al met een trekker rijden doordat het voertuig gebruikt wordt voor werkzaamheden op prive grond. Echter het halen van het t-rijbewijs is moeilijker dan je denkt. We leggen je in deze blog uit waardoor dit komt en wat jij eraan kunt doen om je beter voor te bereiden op het praktijkexamen.

Hoe bereid je je het beste voor op het theorie-examen?

Wij raden iedereen aan om het speedtheorie pakket voor het trekker rijbewijs aan te schaffen via onze theorie webshop. Het is een online opleiding waarvoor je in totaal 3 maanden de tijd hebt. Alle  verplichte onderdelen voor het theorie-examen worden doorgenomen in 11 hoofdstukken die ook animaties, video’s en slide shows bevatten. Je hebt op het einde van de opleiding nog zeven uur toegang tot tien oefenexamens. Zo ben jij goed voorbereid om te slagen voor je theorie.
Je kunt ervoor kiezen om het t-rijbewijs theoriepakket aan te schaffen. Je ontvangt dan niet alleen het speedtheorie pakket maar een standaard theorie-examen bij het CBR hoort daar extra bij. Voor de datum van het theorie-examen kun je natuurlijk je voorkeur aangeven.

Wanneer je twijfelt of je de theorie goed beheerst, je vind een onderdeel erg lastig of je bent al een keer gezakt en wilt graag extra uitleg, hiervoor kun je bij LEEUW opleidingen een privéles trekker theorie nemen. Zo krijg jij een uur 1 op 1 les waarbij je zelf de keuze kunt maken welke inhoud je met de instructeur wilt doornemen. Natuurlijk kun je ook meerdere uren privéles boeken bij ons.

Het theorie-examen

De meeste kandidaten doen een standaard theorie-examen maar er zijn nog meer mogelijkheden. Die zijn iets duurder maar als dat jou helpt dan raden wij het zeker aan om daarvoor te kiezen. Zo heb je de mogelijkheid om een theorie-examen met extra tijd af te nemen. Wanneer je minder tijdsdruk wilt ervaren of wanneer je moeite hebt met lezen, is die variant zeker het overwegen waard. Wanneer je dyslexie hebt, kun je ervoor kiezen om een individueel begeleid examen af te laten nemen. Je kunt er verder nog voor kiezen om met een (gebaren)tolk het theorie-examen af te nemen.  Een tolk regel je zelf via HearHear. Je mag niet een eigen tolk meenemen. Wanneer HearHear geen tolk heeft dan neem je contact op met de klantenservice van het CBR. Dit moet je uiterlijk 3 weken voor het examen doen. Zorg er dus voor dat je dit traject op tijd opstart. Een gebarentolk kun je ook reserveren via HearHear maar je mag deze ook zelf regelen.

De praktijklessen op de trekker

Een adviesles

Wij adviseren om je rijopleiding met de trekker te starten met een adviesles. De les start met een korte uitleg over de trekker. Vervolgens ga je met de trekker de openbare weg op. Na de adviesles krijg je van je instructeur een advies op maat over het te verwachten aantal lessen om je praktijkexamen te halen.

Een adviesles duurt inclusief het advies 1,5 uur. Bij LEEUW opleidingen adviseren wij vaak naar aanleiding van de adviesles het T praktijkpakket maar het is ook mogelijk om losse rijlessen te boeken.

Het T praktijkpakket

Het T praktijkpakket voor de trekker telt 16 uur praktijklessen. Wij verdelen deze praktijklessen in 8 blokken van 2 lesuren. Bij het pakket zit ook het praktijkexamen van het CBR bij inbegrepen.

Goed plannen van de trekker rijlessen is belangrijk

Jij geeft de momenten dat je kunt lessen aan zodat we in overleg de lessen kunnen plannen. Wat echter nog belangrijker is, is het moment van de dag wanneer je gaat lessen. Het moment van je praktijklessen bepaalt de kans om in 1 keer te slagen.

Hoe plan je goed de lessen voor het t-rijbewijs?

Zorg ervoor dat je maximaal 1 lesblok van 2 lesuren in de avond hebt en 1 lesblok in het weekeind. Het lessen overdag én doordeweeks is namelijk erg belangrijk. Zo doe je het meeste rijervaring op. De drukte in het verkeer is dan ook vergelijkbaar met het moment dat je op praktijkexamen gaat.

Wanneer je naar school gaat, is overdag lessen vaak lastig. Wellicht dat je in een schoolvakantie tijd vrij kunt houden voor je praktijklessen of misschien heb je op een ochtend of middag geen school. Zorg er daarom voor dat je op tijd je rijlessen gaat plannen.

Instructeurs

Bij LEEUW opleidingen begeleiden momenteel instructeur Rob en Peter de kandidaten van de trekker. Binnenkort komen daar nog twee instructeurs, Bram en Michel, bij.

Wij hebben 1 trekker tot onze beschikking.

trekker t rijbewijs

Gemotiveerde jonge trekkerchauffeurs

Wij merken dat veel kandidaten voor het T-rijbewijs enorm gemotiveerd en jong zijn. De trekker wordt door hen vaak gebruikt voor het werk of tijdens de opleiding. Deze groep heeft doorgaans al rijervaring op privéterrein. Wat jammer is, is dat deze jongeren vaak niet weten dat ze al van een leeftijd van 15,5 jaar hun theorie mogen halen. Hierdoor kunnen ze vanaf hun 16e verjaardag meteen starten met de praktijklessen. Waar ze zich helaas vaak op verkijken, is op het opdoen van verkeerservaring. Rijden op een privéterrein zonder verkeer is makkelijker dan veilig deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Onze instructeurs doen er alles aan om jongeren goed voor te bereiden op het praktijkexamen. Een goede mix aan lesuren verhoogt echt de kans om in 1 keer te slagen!

Alles over het praktijkexamen voor de trekker/tractor

Wachtijden

Wie zich nu opgeeft bij LEEUW opleidingen voor het behalen van het trekkerrijbewijs, kan over ongeveer 3 maanden opgaan voor het praktijkexamen voor de trekker. Je moet dus even geduld hebben. De oorzaak van de lange wachttijd ligt deels aan de beperkte capaciteit van examinatoren bij het CBR. Maar ook speelt hierin mee de beschikbaarheid voor het inplannen van de rijlessen van de kandidaat en natuurlijk moeten wij ook instructeurs beschikbaar hebben. Dus hoe flexibeler jij bent voor het inplannen van je rijlessen, hoe sneller je aan de beurt bent.

Vul ruim op tijd je gezondheidsverklaring in

Voordat je het praktijkexamen hebt, moet je een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR. Het CBR beoordeelt of je zowel geestelijk als lichamelijk in staat bent om te rijden. Het is belangrijk dat je deze verklaring op tijd invult want de beoordeling kan in sommige gevallen langer duren. Heb je ADHD, ADD of autisme en nog niet eerder een rijbewijskeuring ondergaan? Je kunt dan al voor het invullen van je gezondheidsverklaring een afspraak maken met onze gespecialiseerde keuringsarts.

Om op het praktijkexamen te gaan

Vanaf 16 jaar kun je het praktijkexamen doen. Je moet wel geslaagd zijn voor het theorie-examen. Wanneer je naar school gaat, kun je vrij vragen voor een praktijkexamen.

Waar word je op beoordeeld tijdens het trekkerexamen?

Tijdens het examen beoordeelt de examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Het examen duurt 85 minuten.

Een faalangst examen voor de tractor

Heb je last van faalangst, dan kun je voor een aangepast praktijkexamen kiezen, het faalangst examen. De examinator die je examen afneemt, is erop getraind om mensen meer op het gemak te stellen. Tijdens de rit kun je ook om een time-out vragen. Hierdoor staat er voor de totale duur van het examen 5 minuten meer tijd gereserveerd. Het duurt in dan 90 minuten.

Heb je een vraag?

We helpen je graag. Vul je gegevens in en we reageren zo snel mogelijk!