een bevroren rijbewijs

Het belang van een geldige code 95.

Volg dit stappenplan.

Hoe kun je een bevroren rijbewijs opheffen?

Een geldig rijbewijs is van essentieel belang voor mensen die beroepsmatig achter het stuur zitten. Iedere vrachtchauffeur, buschauffeur of taxichauffeur moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Een actief rijbewijs is het bewijs van je vakbekwaamheid en verantwoordelijkheid. Voor iedere beroepschauffeurs met code 95 is het behoud van de rijbevoegdheid een cruciale factor. Voordat je kunt beginnen aan nascholing voor code 95, moet je ervoor zorgen dat je rijbewijs geldig is en niet โ€˜bevrorenโ€™. We leggen je duidelijk uit waarom dit belangrijk is en hoe je een bevroren rijbewijs of verlopen rijbewijs weer kunt activeren.

Waarom een geldig rijbewijs voor code 95

1. Wettelijke verplichting

In veel Europese landen is Code 95 verplicht voor beroepschauffeurs. Deze nascholing is bedoeld om de kennis en vaardigheden van chauffeurs te verbeteren, zodat ze veiliger kunnen rijden. Om deel te nemen aan deze nascholing, moet je een geldig rijbewijs hebben.

Om code 95 op het rijbewijs te behouden, moeten er 35 uur nascholing per vijf jaar gevolgd worden om je basiskwalificatie te behouden. Hiervan mogen maximaal drie nascholingen een e-learning methode hebben. Het is verplicht om in ieder traject zeven uur praktische nascholingen te volgen. Chauffeurs die binnen de termijn van vijf jaar geen 35 uur nascholing hebben gevolgd, mogen niet meer beroepsmatig rijden.

Elk land mag voor de Europese Richtlijnen Vakbekwaamheid zijn eigen keuzes maken met betrekking tot het vaststellen van cursussen die voor deze beroepsgroepen verplicht en gecertificeerd zijn.
In Nederland heeft het CCV, onderdeel van het CBR, de taak gekregen om dit in goede en gecontroleerde banen te leiden. Men zal dan ook van elke chauffeur exact bijhouden met welke gecertificeerde cursus en welke gecertificeerde instructeur hij die uren heeft gevolgd.

2. Risicoโ€™s van een bevroren rijbewijs

Als je rijbewijs is verlopen of bevroren, ben je niet wettelijk bevoegd om een voertuig te besturen. Als dit aan het licht komt, kunnen er sancties volgen, waaronder boetes of zelfs tijdelijke schorsing van je rijbevoegdheid. Voor beroepschauffeurs kan een bevroren rijbewijs bovendien leiden tot het verlies van hun baan, omdat werkgevers vertrouwen op een geldige rijbevoegdheid.

Zo controleer je de status van je rijbewijs.

Voor het behalen van de code 95 nascholing is het verplichtย een geldig C of D rijbewijsย te hebben. Controleer de vervaldatum op de achterzijde van je rijbewijs. Ontdek je dat je rijbewijs bevroren of binnenkort verloopt, neem dan snel actie. Zonder een geldig rijbewijs is deelname aan code 95 nascholing niet mogelijk.

geldigheid code 95, bevroren rijbewijs opheffen, verlopen rijbewijs herstellen. Wij leggen je duidelijk uit waar je het kunt checken en problemen kunt oplossen.

Waar zie je de geldigheid op je rijbewijs?

  • Kolom 11: de geldigheid van het rijbewijs

  • Kolom 12: de geldigheid van code 95, die kan afwijken van de geldigheid van het rijbewijs. Let daarvoor op.

Bevroren rijbewijs opheffen: stappenplan

  • Stap 1 = Gezondheidsverklaring.
    Vulย via deze linkย een gezondheidsverklaring in de voor de categorieรซn waarvoor verlenging noodzakelijk is. Hoe je de gezondheidsverklaring invult, leggen weย hierย stapsgewijs uit bij het kopje โ€˜gezondheidsverklaring invullenโ€™.

  • Stap 2 = Medische keuring. Na ontvangst van een ZD-code van het CBR, kun je een afspraak kunt maken voor eenย medische keuring.

  • Stap 3 = Beoordeling van het CBR. Indien je medisch geschikt bent, ontvang je deze terugkoppeling van het CBR.

  • Stap 4 = Rijbewijs aanvragen. Vervolgens vraag jeย het rijbewijsย aan.

  • Stap 5 = Inschrijven nascholing. Als je weer een geldig rijbewijs hebt, kun je de nascholing gaan volgen voor de vereiste nascholingen om je rijbevoegdheid te behouden voor code 95

Vermijd een bevroren rijbewijs opheffen en houd jouw rijbewijs op orde

Bij LEEUW opleidingen begrijpen we hoe belangrijk het is om een geldig rijbewijs te hebben voor de code 95 nascholing. Ons team biedt op maat gemaakte oplossingen om de jouw bedrijf te ontzorgen waardoor administratieve lasten worden verminderd en dat vermijd dat chauffeurs een verlopen rijbewijs moeten herstellen.

Neem gerust contact met ons op tijdens kantooruren of vul onderstaand formulier in. Wij helpen je graag bij het monitoren van de code 95 rijbewijs statussen van je chauffeurs en ontzorgen je volledig, zodat jij je kunt concentreren op je core business.

Vragen over deze opleiding?

We helpen je graag. Stel je vraag en we reageren zo snel mogelijk!